winmotor next Geen reacties

Uit de verschillende onderzoeken blijkt regelmatig dat automobilisten hun reparateur vertrouwen en dat aantrekkelijke aanbiedingen niet het enige voorwaarde zijn voor hun keuze. Deze zijn echter talrijk en daarom is klantentrouw niet gegarandeerd.

In tegenstelling tot alledaagse consumentenzaken (voeding, kleding, enz.) blijft auto onderhoud een lage frequente activiteit en biedt het weinig klantentevredenheid ; in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vernieuwing van het voertuig of de aankoop van een onroerend goed. Daarom is het belangrijk een band met de klant te onderhouden.

Het doel van een voorspellende marketingtool is te anticiperen op de onderhoudsbehoeften om een gepersonaliseerd contactmoment te creëren ; het is gebleken dat doelgerichte communicatie aan de consument doeltreffender is.

Voor auto-onderhoud zijn voorspellingen van voorspellende marketing software gebaseerd op verkeersregels en gegevens over voertuigonderhoud (leeftijd, kilometerstand, maandelijks aantal kilometers, historie).

De analyse van al deze gegevens maakt het dus mogelijk onderhoudsaanbevelingen voor te stellen voor verschillende onderhoudsfamilies:

  • Remmen
  • Distributie
  • Banden
  • Schokbrekers
  • APK
  • Airconditioning
  • Olie verversen

Hoe vollediger de gegevens van het DMS, hoe nauwkeuriger de analyse en hoe beter de potentiële klant kan worden aangesproken.

Om de relatie met de bestuurder te onderhouden, biedt de marketingsoftware maandelijkse actieplannen. De manager is dan vrij om per categorie de uit te voeren communicatieacties (brieven, e-mails of SMS) geheel of gedeeltelijk te valideren en beheert dus vrij het budget dat hij eraan wil besteden.

Performance: voorspellende marketingsoftware van Solware Auto

Performance is de voorspellende marketingtool van Solware Auto. Deze dienst evolueert met de komst van een gloednieuw platform en belangrijke nieuwe functies voor onze klanten. De oplossing is nu internationaal en multikannaals (brieven, e-mails en SMS) om te communiceren volgens informatie uit de klantendatabase en volgens de gekozen families (8 na verkoop families). De prestaties staan nu open voor andere DMS op de markt, ook met de mogelijkheid om eenmalige marketingoperaties op aanvraag uit te voeren naast predictieve.

Naast de hierboven beschreven voordelen maakt het ook mogelijk om feedback te meten. Zo hebben wij in ons klantenbestand, op basis van een valideringspercentage van 38% van de aan onze abonnees aangeboden actieplannen, een feedbackpercentage van bijna 8% vastgesteld voor alle dienstenfamilies samen. In financiële termen genereert Performance voor 1€ geïnvesteerde communicatie bijna 10€ aan omzet; de MOT genereert het meeste rendement (16%) en de meeste business met een ratio van 21€ voor 1€ geïnvesteerd.

Analyse van de beleggings opbrengst

Voor alle families samen komt 76% van de gegenereerde herstellingsopdrachten overeen met een andere dienstenfamilie dan de reden van contact. Bij de retourzendingen wordt ook opgemerkt dat 25% van de klanten die een mededeling hebben ontvangen, terugkeren naar de garage om een ander voertuig te onderhouden.

Er zijn er ook veel die naar de garage terugkeren wanneer zij deze meer dan 12 maanden niet hebben bezocht, wellicht in logisch verband met de lage frequentie die nodig is voor het onderhoud van de auto of omdat hun loyaliteit aan hun reparateur niet sterk genoeg is.

Kortom, de garage die een gevestigde en sterke relatie met zijn klanten heeft, behoudt belangrijke voordelen ten opzichte van zijn concurrenten, maar moet deze proactief onderhouden om dit voordeel te behouden.